Hur kommer det sig egentligen att vi lättare tappar hår efter en stressad period? Vi förklarar sambandet med håravfall och stress.

Det finns flera orsaker till håravfall – och stress är ofta en stor bov. Allt från fysisk stress, relationsproblem till en traumatisk händelse kan leda till att du tappar mer hår än normalt.

Läs mer: Fem orsaker till varför du tappar mer hår än normalt

Stressrelaterat håravfall kommer ofta ca tre månader efter den stressade perioden eller upplevelsen – därför är det vanligt att man inte alltid ser sambandet. Det kan visa sig som att det plötsligt fastnar en ovanligt stor mängd hår på hårborsten, i duschen eller att håret lossnar när du drar fingrarna genom det.

har vaxa fortare

Ett hårstrås livscykel

För att förstå vad som orsakar håravfallet behöver man veta hur ett hårstrå växer. Ett hårstrå växer ungefär 1 cm per månad. Håret bildas, växer och faller ut från hårsäcken under hårets så kallade livscykel. Livscykeln består av tre faser: tillväxtfas, vilofas och övergångsfas. Tillväxtfasen är längst, ungefär tre till fem år, och är då håret växer sig långt. Under vilofasen (ca en månad) växer inte hårstrået utan inväntar på att falla av, vilket sker i övergångsfasen. Det är då som ett nytt hårstrå är på väg.

Det här händer med hårets livscykel under stress

Om inte allt står rätt till i kroppen kan den normala livscykeln för ett hårstrå rubbas. Det som då händer är att en överproduktion av kollagen sker i hårbottnen. Då bildas en kollagensamling som stelnar runt hårroten. Det stryper hårsäcken, vilket gör att hårstråt har lättare för att falla av.

En tröst med stressrelaterat håravfall är att det ofta är tillfälligt, även om det kan ta tre månader för håret att återhämta sig. När kroppen är i balans får också håret chansen att växa normalt igen.

Hjälp håret på traven

Du som tappar mycket hår på grund av stress kan ha nytta av ett kosttillskott för hår, hud och naglar för att hjälpa håret att fortare växa till sig igen. Original Silicea hjälper håret att växa ca 1,5 cm i månaden, med finfördelad kiseldioxid, zink, mangan, selen och biotin som bygger upp håret inifrån. Läs mer om Original Silicea här!

Silicea Logo

Pin It on Pinterest