Nu är det vår och att stå med näsan i vädret och fånga de första varma strålarna är underbart.

Men ändå känns det som att förkylningarna bara avlöser varandra här hemma, hos närmsta kollegan eller grannen. Det börjar oftast med barnen och sen fortsätter vi vuxna att snora, ögon rinner och host attackerna avlöser varandra.
Allergi, asma, förkylning eller magsjuka - Silicea Mag-Tarm

Allergi, asma, förkylning eller magsjuka - Silicea Mag-Tarm

 

Men hur vet man om den hemska hostan egentligen är en enkel förkylning som man bara ska överleva ifrån eller astma eller allergin som kommer tillbaka och får näsan att rinna ikapp med ögonen eller ännu värre magsjuka?

-Den frågan ställde jag mig för någon vecka sedan när min sons influensa övergick till hosta och när jag var inne på andra natten och vakade slog det mig att det var förkylningsasman som han senast hade för drygt 4 år som var tillbaka inte som jag trott, en förkylning efter influensan.

Förkylning är ett virus ( undantag finns som alltid) och kan skapa  obehag som snuva, nästäppa, irritation i halsen, hosta och huvudvärk. Vi hostar för att hjälpa kroppen  att bli av med dammkorn och smuts som vi andats in luftvägarna men det kan även vara en  sjukdom som tex förkylning eller asma. 

Asma går inte över av sig själv och upplevs som en ihållande hosta som beror på en inflammation som gör luftrören trånga.

4 symtom på astma:

  1. Svårt att andas
  2. Besvärlig hosta på natten
  3. pipande, väsande andning (kan låta som en säl)
  4. Vid fysisk ansträngning börjar hostan

Allergi kan börja pga känslighet mot pälsdjur som hund, katt och ,häst eller pollen eller mat som tex fisk eller mussla.

4 symtom på allergi ( både säsongsbunden och icke säsongsbunden):

  1. Rinnande näsa
  2. Näsan blir täpt
  3. Ögonen kliar och rinner kan även svullna
  4. Nyser ovanligt mycket

Segt slem som kommer ner i magen kan skapa hosta, kväljningar och kräkningar men hur vet vi vad som är vad. Beror det på en seg förkylning eller är det magsjuka som vi har drabbats av?

Ja det är ibland svårt att veta och oftast är det nog bara att vara uppmärksam på symtomen och hälsan och vänta….och vänta.

Låt oss hoppas att vi får mycket obehag tidig vår som hosta, magproblem och snörvlande näsa för att vi vill uppmärksamma solen på att den nu ska stanna! ♥

 

 

 

Silicea Logo

Pin It on Pinterest